Startbasen > Utdanning > Dette er viktig å tenke på når du skal velge utdanning

Dette må du tenke på når du skal velge utdanning

Les ekspertenes råd:

Alf merkesdal

Alf Merkesdal

Nina Solheim

Nina Solheim

Da karriereveileder Nina solheim var på ei utdanningsmesse møtte hun mange fortvilte ungdommer.

– I dag er det flere aktører som tilbyr utdanninger, men også flere studier å velge mellom. Alt fra nettstudier til privatskoler i utlandet. Det var så mye som fenget dem. Alle mulighetene samlet på et sted gjorde det ekstra vanskelig  finne ut hva de skulle studere, sier Solheim. Hun jobber som privat karriereveileder for voksne og ungdom i alle aldre. Det gjør også Alf Merkesdal. Her er deres tips:

Undersøk skolen og det du tenker å studere

– Når du skal velge utdanning er det viktig å se på hvilken type jobb dette gir deg i ettertid. Det viktigste er å spørre deg selv om dette er noe som passer for deg; din personlighet, dine interesser og motivasjonsfaktorer, sier Solheim.Det kan også være lurt å se om det er gode jobbmuligheter etter endt utdannelse. Dersom du skal studere i utlandet er det viktig å sjekke om dette studiet er godkjent i Norge dersom du skulle ønske å jobbe her.

– Enkelte utdanninger i utlandet som for eksempel sykepleier, gir ikke automatisk autorisasjon i Norge. Dette kan du sjekke på NOKUT sine hjemmesider i forkant. For deg seg har vært lenge på institusjon eller i kriminalomsorgen kan det kanskje være en ide å søke utdannelse en annen plass enn hjembyen.

– Det finnes utdanningsinstitusjoner over hele  Norge. For å ikke falle i gamle vaner og dårlig miljø, kan det være lurt å flytte på seg for å få en ny start, sier Solheim, og understreker:

– Det å ha noe å gjøre, en jobb å gå til, eller skole er ekstremt viktig når man slipper ut av fengsel. Da oppretter man gode hverdagsrutiner, og har også muligheten til å knytte seg til et nytt nettverk. Tilbakefallsprosenten er jo veldig høy.

 

 

  Tenk på hva du er interessert i

– For å finne ut hvilke studier som passer deg kan det være lurt å tenke på hvilke fag du likte på skolen. Er du interessert i å forske, tall og gå i dybden, eller liker du kanskje mer samfunnsrelaterte fag? Dette kan gi deg en pekepinn over hva du passer å jobbe som, sier Solheim.Også karriereveileder Alf Merkesdal støtter seg til dette.

– De interessene som varer over lang tid, er det verdt å legge merke til. Tenk på hva som får tiden til å fly. Er dette en interesse, hobby eller et fag? Når du glemmer tid og sted- da er du rett person på rett sted, og dette er noe du bør gå videre med, sier Merkesdal. Solheim understreker også at det er viktig å se på hvem man er som person når man skal tenke på valg av utdanning.      – Henter du mest energi av å jobbe alene og i mindre grupper, eller når du jobber med mennesker og litt større grupper? Svaret på dette spørsmålet kan også utelukke en del yrker.

Snakk med andre som kjenner deg godt

Merkesdal anbefaler deg å snakke med noen som jobber med yrket du tenker.

– Spør flere enn en, om hvilke arbeidsoppgaver jobben innebærer. Spør deg selv hvordan hverdagen blir når du skal starte som dette. Virker dette spennende, er nok dette riktig jobb for deg. Å snakke med familie, eller andre personer som kjenner deg godt kan også være en ide.

– Spør de som kjenner deg om hva de tror du passer til å jobbe med, sier Solheim. Du kan også oppsøke skolen du tenker å studere på for å få nærmere informasjon og veiledning. På de fleste skoler i dag er det ansatt en rådgiver som kan hjelpe deg. Gode venner kan også være aktuelt å rådføre seg med.

– Det finnes også mye informasjon tilgjengelig ute på internett. På utdanning.no får man en oversikt over hva de fleste yrkestitler innebærer, og hvilken utdanning som kreves, sier Solheim og legger til: -Husk at det er du som skal velge. Det er ikke gitt at hver og en passer til kun ett yrke. Vi alle passer til flere yrker men det er noen yrker som passer den enkelte mer enn andre yrker. Det viktigste er at du finner et studiet som er innenfor områder som passer din profil og dine motivasjonsfaktorer!

Les mer:

Yrkesintervjuer og utdanningsintervjuer

Her søker du på høyere utdanning

Alt om videregående opplæring

Her søker du videregående opplæring

Her søker du om stipend og lån