Startbasen > Helse > Rusomsorg med drømmehage
Willy husaas

Har hjulpet mange mennesker til et liv uten rus: Daglig leder på Furulund, Willy Husaas.

Noen på Furulund har ansvar for å vedlikeholde eple- og plommetrærne i drømmehagen. Andre blir sendt til en ekstern bedrift for arbeidstrening. Alt tilrettelegges ut i fra beboernes behov.

Vi befinner oss på Lade nær sjø og kjente turstier. Furulund rommer flere leiligheter i hvert sitt lille røde hus. Og en liten drømmehage med bro rett over til ladestien.

– Beboerne har ansvar for å vedlikeholde hagen. Her kan de også koble helt av, sier daglig leder Willy Husås. I hengekøya i drømmehagen ligger en beboer og nyter formiddagen på Trondheims varmeste dag. Han bor her sammen med 31 andre, både kvinner og menn. De har alle et felles mål om å mestre rusproblemene. Det er derfor de har oppsøkt hjelp.

-Jeg var litt usikker på om denne hengekøya tålte en mann på godt over 100 kilo, ler beboeren i det hengekøya svinger fram og tilbake.

Mestring av rusproblemene

Husås har vært daglig leder siden 2007 for Furulund bo og rehabiliteringssenter. Målet for de som bor der er ikke nødvendigvis å bli rusfrie. Men å klare å mestre den.

-Noen alkoholikere ønsker å få et normalt forhold til alkohol. Andre kommer hit med et mål om å bli helt rusfrie. Vi tilrettelegger et opplegg for hver enkelt, ut i fra hvilke mål de har, forklarer Husås. Alle innleggelser på Furulund er basert på frivillighet, med mål om å øke livskvaliteten når de kommer tilbake til samfunnet igjen. Furulund er et midlertidig botilbud for alle med rusproblemer over 18 år.

Nyoppusset bad og kjøkken

Vi får en omvisning på institusjonen. Treningsrom, felles spiseområder med tv. Et kjøkken med to kokker. Et hobbyrom og

Soverom

Nyoppusset soverom

snekkerverksted for de som er kreative. Og leilighetene til beboerne med nyoppusset bad og kjøkken på deling.

-Her deler fire på bad og kjøkken. De har selv ansvar for å holde det rent da vi har faste vaskedager i uka, påpeker Husås. De har egne soverom med skap og skrivepult. Og et vindu for å nyte utsikten.

– Vi er veldig opptatt av at beboerne ikke skal bli innestengt her. Derfor må alle jobbe. Enten her, eller i en ekstern bedrift, legger Husås til.

Arbeidstrening

Arbeidstrening er ofte en viktig inngang til et liv uten rus. Det har Husås selv vært vitne til.

-Enkelte beboere som har blitt plassert i en ekstern bedrift for å jobbe, har klart og fått et normalt liv uten rus. Det handler om at de har noe å gå til, og da er en jobb alfa omega. Noen av utplasseringene har også ført til fast jobb i ettertid. Og det er jo flott, sier han. Furulund samarbeider med mange eksterne aktører når det gjelder praksisplass. Alt i fra Fretex til bedrifter igjennom Stavne. Noen jobber også på kjøkkenet til Furulund. Arbeidstreningen blir også tilpasset beboerens behov.

– Alle må jobbe. Enten det er snakk om en halvtime eller full arbeidsdag.

Ettervern

Furulund hjelper beboerne med å finne bolig i forkant av utskriving. For de som har behov tilbys det også ettervern i opptil seks måneder. Det er det ikke mange institusjoner som tilbyr i dag. Men det er viktig understreker Husås.

– Det er veldig stor nytte i ettervern. Vi tilbyr alt i fra samtaler til hjemmebesøk ut i fra den enkeltes ønsker. Ettervernet kan også utsettes til lenger enn 6 måneder, avslutter han.

Slik søker du:

For å søke må du ta kontakt med en saksbehandler på Helse og velferdskontoret i din bydel. Det er kommunen som bestemmer hvem som skal inn i samarbeid med Furulund.

Les mer:

Les mer om Furulund

Finn ditt helse og velferdskontor