Startbasen > Helse > Les historien til Sandra

Les historien til Sandra

Sandra

Bor i kommunal utleiebolig : Sandra Gundersen tror de psykiske problemene skyldes mobbing og overgrep i oppveksten.                             Foto: Tonje Saanum

Har vært innlagt over 100 ganger på psykiatrisk institusjon

Nå ønsker Sandra å starte på nytt. Til høsten skal hun begynne på skole.

 

Hun har bipolar lidelse og  emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Humørsvingninger og tilbakevendende depresjoner. Hun har sterke følelser, i periodene der hun er oppstemt eller nedstemt. Vi møter henne i hennes kommunale leilighet på Lade. Inngangsdøra har et skilt. ”Du er bra nok som du er”. Også Sandra sin venstre arm minner henne på noe som hun har klart de siste fem årene. ”Never give up” . 23-åringen fra Trondheim har nemlig aldri gitt opp. Hun har kommet noen skritt nærmere hennes mål. Om å leve et normalt liv, slik som alle andre. Men Sandra har møtt mange utfordringer på veien.

 

Skal ta opp to fag

Hun sier hun føler seg bedre. At hverdagen oppleves lettere. Hun går turer, jogger og hører på musikk. Hun skriver aktivt på bloggen sin og leser bøker. Hun er sosial om kveldene og gleder seg til å begynne på skole til høsten. I sommer har hun vært på hytteturer med familien.

– Det har vært veldig godt. Jeg får til å slappe helt av. Uten mobil og tilgang til internett, forteller Sandra. Til høsten skal hun ta opp to fag. Med mål om å få studiekompetanse. Sykdommen har ført til at hun ikke har vært på skolebenken eller i jobb på fem år. Mesteparten av tiden ble tilbringt på institusjoner og behandlingssentre. Hjelpen Sandra har fått har ført til at hun begynner å bli frisk igjen, og at hun ser positivt på framtiden.

– Jeg gleder meg, og føler meg klar. Jeg er motivert, men jeg vet at det kommer til å bli tøft, innrømmer 23-åringen.

 

Mange innleggelser

Hun begynner å kjenne seg selv litt igjen. Som 16 åring var Sandra utadvendt, spudlende og glad. Hun hadde mange venner, og var sikker på at hun ville bli frisør. Hun fullførte videregående og begynte lærlingtiden sin. Men så ble hun alvorlig deprimert. Hun fikk sitt første møte med Østmarka i en alder av 18 år.

– Jeg knakk helt sammen og måtte si opp. Jeg tenkte bare negativt, hadde lav selvfølelse og ville ikke leve lenger, sier Sandra om slutten av tenårene.

De neste fem årene skulle vise seg å bli turbulent. Sandra var inn og ut av Østmarka over 100 ganger. De vonde tankene ble stadig tilbakevennende. Hun følte seg verdiløs, og så ingen mening med livet. Oppholdet på den psykiatriske institusjonen kunne vare i alt i fra noen dager til flere måneder. Når det var som verst skadet hun seg selv. Sandra var alvorlig syk og hadde et stort behov for hjelp.

– Jeg fikk diagnosen bipolar lidelse og emosjonelt ustabil forstyrrelse i 2009 og 2010, forteller Sandra. Bipolar lidelse er en kronisk sykdom, som i følge det store norske leksikon rammer 3 prosent av befolkningen. Den sistnevnte går det an å bli frisk fra. Sandra tror årsaken til sykdommen skyldes mobbing på barneskolen.

– Jeg tror nok jeg vil bli frisk igjen, men det vil nok ta litt tid, sier hun og legger til:

– Jeg har fortsatt mange nedturer, og kan fortsatt være deprimert. Men forskjellen nå er at jeg har tro på framtiden.

 

Skriver blogg om sykdommen sin

Det var vanskelig for de rundt Sandra å forstå hvordan hun hadde det. Derfor begynte hun å skrive en blogg om hverdagen sin.

– Den er helt ærlig. Jeg skriver om opp- og nedturene, om min selvfølelse og selvutvikling, sier Sandra, og understreker at det ikke er for å få sympati.

– Jeg vil ikke at folk skal synes synd på meg. Jeg vil bare at de skal forstå hvordan jeg har det. Hun har fått mange positive tilbakemeldinger på innleggene sine. Også fra andre som er i samme situasjon. Hun sier det hjelper å være åpen om å være psykisk syk.

– Det er lettere å miste venner dersom du ikke forteller de hvorfor du ikke kan delta på alt. De kan misforstå, og tror du trekker deg unna fordi du ikke liker de, sier Sandra.

 

Vil bli livscoach

Hun blir fortsatt fulgt opp av psykolog, og går jevnlig i gruppeterapi. Hun har sluttet med selvskading, og det begynner å bli måneder siden sist innleggelse. Hun har startet på nytt, og ser framover. Tenåringsdrømmen om å bli frisør har hun lagt fra seg. I framtiden vil hun jobbe som livscoach.

Hun vil holde foredrag, og inspirere andre til å leve et bedre liv. Hun vil bruke sine egne erfaringer til å hjelpe andre.
– Jeg er sikker på at jeg skal klare det. Det handler om å ikke gi opp til tross for motstand. Det handler om å lære å takle nedturene, og å snu tankene over på noe positivt. Det å begynne på skolen igjen og fortsette behandlingen er to viktige steg mot et bedre liv, avslutter Sandra.

Les mer:

Les mer om bipolar lidelse her

Sandra Gundersen sin blogg

Dette er bipolar lidelse:

*Bipolar lidelse eller manisk-depressiv lidelse (også kalt bipolar affektiv lidelse) er en psykiatrisk diagnose som beskriver en gruppe stemningslidelser preget av tilstedeværelsen av en eller flere episoder med unormalt forhøyet energinivå og stemningsleie, og en eller flere depressive episoder.

* Det opphøyde stemningsleiet blir kalt mani, eller hypomani hvis tilstanden er noe mildere.

*Personer som opplever maniske episoder, opplever ofte også depressive episoder eller symptomer, eller blandede episoder der både maniske og depressive symptomer er til stede samtidig.

*Den nåværende begrepet «bipolar lidelse» er av nyere dato og refererer til vekslingen mellom episoder der pasienten er henholdsvis på bunn og på topp (poler).

 

Dette er emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse-borderline type:

*Personer med (BPD) er typisk impulsive, har svingende og sterke affekter, har dårlig selvbilde, er selvdestruktive. De utviser konstante stemningssvingninger. Ofte tar de ut sinnet på seg selv og skader seg og selvmordsforsøk er ikke uvanlige. De tenker veldig mye svart og hvitt,

*Studier tyder på at personer med BPD har en tendens til å oppleve hyppige, sterke og langvarige tilstander av ubehagelig spenning, ofte utløst av opplevd avvisning, av å være ensom eller oppfatte seg som mislykket. Personer med borderline kan vise labilitet mellom sinne og angst eller mellom depresjon og angst, og temperamentsfull sensitivitet for følelsesladet stimuli.

(kilde:psykmagasinet.no)