Startbasen > Fritid > Wayback

Wayback – en ekstra kamerat når man slipper ut av fengsel

Trond har hjulpet mange tidligere innsatte ut av kriminalitet og rus. Chris (24) er en av dem.

Wayback Hjelper tidligere innsatte tilbake til samfunnet
Navnet hans er Trond Guldberg. Han er daglig (tidligere) leder av organisasjonen Wayback i Trondheim. Jobben hans består av å hjelpe straffedømte tilbake i samfunnet igjen.

– Vi tilbyr de en kameratstøtte, en hjelp til selvhjelp. Målet vårt er å hjelpe tidligere straffedømte tilbake på fotene igjen, sier Guldberg, som har jobbet for organisasjonen i tre år.

Organiserer møter i fengselet

Guldberg kan bistå med det meste, og anbefaler at de som ønsker hjelp tar kontakt med han så fort som mulig.

– Det er lurt at den innsatte tar kontakt med meg tidligst mulig, gjerne under soning. Da kan vi begynne å planlegge livet utenfor murene, sier Trond som gjerne besøker den innsatte i fengsel.

Han har en ekstra forståelse over hvor belastende det kan være å være innsatt. Han har selv sonet en straff, noe som gjør at han vet godt hvilke utfordringer som venter når den straffedømte slipper ut.

– Organisasjonen Wayback krever at de som er ansatt selv har bakgrunn fra kriminalomsorgen. I Trondheim har vi tre ansatte- alle har sonet tidligere, forteller han.

Låner ut sykler og spiller fotball

Et av målene med wayback er å være ubyråkratisk. Det eneste de krever er at den innsatte ringer de selv, og at vedkommende må være med å bistå under hele selvhjelpsprosessen.

– De må være med å delta under alt vi hjelper de med, og de skal være rusfrie. Skal de søke om penger på NAV må de være med, hvis ikke gjør vi de en bjørnetjeneste, noe som er lite hensiktsmessig i lengden, legger Trond til. Siden oppstarten av Wayback i Trondheim i 2009 har han vært vitne til mange solskinnshistorier igjennom de han har hjulpet.

– Vi hjelper de med alt fra gategjeld og rusproblemer til fritidsaktiviteter. Vi har ti sykler vi låner ut, og billetter til Lerkendal.  Vi har også fotballtreninger og styrketreninger, sier han og understreker:

– Vi hjelper de med å sette de i kontakt med de rette kanalene for å få orden på livet igjen. En viktig del av dette er å bryte med gamle, dårlige nettverk.

Wayback hjalp Chris (24) til å få seg bolig og å få lagt han inn på rusinstitusjon. Han har bare positive ting å si om organisasjonen.

– Trond har vært en utrolig viktig ressursperson i livet mitt. Han stiller alltid opp, og gjør sitt beste for å hjelpe. Uten han hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.

Hvordan få kontakt med wayback?

Send en mail her
Eller ring Jan Otto Breivang : 483 12 700