Startbasen > Fritid > Mental Helse

Mental Helse

Ble venner på treffene: Kim og Johannes er aktive deltagere i mental helse.

Ble venner på treffene: Kim og Johannes er aktive deltagere i mental helse.

Får frisket opp sosiale prestasjoner

 Igjennom kino, bowling, middag og brettspill får deltagerne av voksen men ung seg et nytt nettverk samtidig som de får frisket opp de sosiale ferdighetene.

– Det kan være vanskelig å bygge opp et nettverk dersom du har mistet deler av nettverket ulike grunner. Her er det helt greit å komme hvis du har en dårlig dag, og det er ingen som forventer noe av deg, sier daglig leder for voksen men ung, mental helse Sør-Trøndelag, Tonje Farstad.

Lager middag hver onsdag: Daglig leder Tonje Farstad

Lager middag hver onsdag: Daglig leder Tonje Farstad

Kino og bowling

Vi er på besøk i Fjordgata 19 i lokalene til mental helse. Her samles deltagerne hver onsdag for å lage middag, spille spill og for å møte andre i lignende situasjoner som de selv. Gruppa har også faste dager i måneden der de går på kino og spiller bowling.

– Målgruppa er voksne unge i alderen 18-35 år. Deltagerne har forskjellige bakgrunner, noen er 100% ufør og andre har fulltidsjobb, sier Farstad og legger til:

– Hos oss er alle velkommen, og det er ingen som spør om bakgrunnen din. Her kan du være den du er i en avslappet atmosfære. Trenger du hjelp til å komme i gang med å snakke med andre, hjelper jeg gjerne til, sier lederen.

Fikk nye venner

Rundt langbordet i lokalet sitter Kim og Johannes. De har jevnlig deltatt på arrangementet til voksen men ung siden oppstart for tre år siden.

– Jeg hadde ikke så mye nettverk før jeg begynte å delta på dette, og jeg satt mye inne. Arrangementet har hjulpet meg til å bli mer utadvendt, samtidig som jeg får god samvittighet fordi jeg deltar på noe, og kommer meg ut, forteller Kim. Han sier han får øvd seg på å være sosial ved å snakke med andre. Nå er det lettere for han å starte opp en samtale, både med kolleger på jobb og andre han møter. Også Johannes støtter seg til dette:

– Jeg er født og oppvokst i Trondheim. Mange av de tidligere vennene mine har etablert seg, og fått familie og barn. Noen har flyttet. Jeg hadde behov for å gjøre noe på fritiden, og da synes jeg dette er et godt tilbud, forteller han.
Det å komme hit har gitt han noen å chatte med på facebook og noen å ta en fest med.
– Det å møte andre fører tankene over på noe positivt, samtidig som det har gitt meg nye venner. Jeg har hatt en positiv opplevelse av å være med, og synes dette er et fint tiltak.

Gitar og datakurs

Mental helse har også andre tilbud i Trondheim. Det er faste treff hver tirsdag i samme lokaler, samtidig som de har kurs i kart og kompass og fotografering.

– Det kommer også gitarkurs og datakurs til høsten, legger Farstad til. Disse tilbudene er arrangert av Mental Helse Trondheim, og målgruppen har ingen aldersgrense. Du må betale en liten egenandel for å delta, også i voksen men ung.

– Normalt betaler de 20 kroner hver når vi lager middag. Kino har en egenandel på 50 kroner. Hos oss er alle velkommen, det er bare å møte opp å se om dette er noe for deg. Hvis du har behov for å gå, er det ingen som snakker om det i ettertid, og det er ingen plikt til å delta på alt. Hit kommer du når du selv føler for det.

Vil du delta?

Bare møt opp på treffene. Disse finner du oversikt over her.

Les mer om mental helse Trondhem sine aktiviteter her.