Startbasen > Fritid > Historien til Chris

Historien til Chris

Starter på nytt som 24-åring: Chris har holdt seg unna politiet i to år

Starter på nytt som 24-åring: Chris har holdt seg unna politiet i to år.

Fikk orden på livet med hjelp av Wayback

Han møtte opp i konfliktrådet, ble lagt inn på rusinstitusjon og har holdt seg unna politiet i to år. Chris takker Wayback og moren sin for den nye hverdagen:

– Jeg har det kjempefint nå, jeg trener, henger med de rette folka, og er mye med familien min, forteller Chris.Vi møter han i Wayback sine lokaler på Bakklandet. Han smiler og forteller at han har hatt en flott sommer. 24-åringen har tilbringt store deler av fridagene på Frosta, der familien har camping.
– Jeg har solt meg, badet og slappet av. Det har vært veldig godt, forteller han.

 Vært i fengsel to ganger

Historien til Chris startet da han var 15 år. Han havnet i feil miljø, og begynte å ruse seg. Han oppsøkte spenning, og tok mange feil valg. Hans første møte med fengselet var i slutten tenårene.

– Jeg har vært inn og ut av fengsel to ganger. Den andre gangen fikk jeg en dom på 13 måneder. Rusen fikk meg til å gjøre dumme ting. Jeg  fikk straffen på grunnlag av salg av narkotika, ran, vold og biltyveri, forteller 24-åringen. Oppholdet i fengselet ble en påkjenning. Han gikk ut av murene igjen med lav selvtillit og angst.

– Et fengsel er et fengsel. Jeg likte meg ikke der, og vil ikke tilbake. Det er nå gått to år siden jeg hadde noe med politiet å gjøre, og det føles veldig bra.

Ble lagt inn på rusinstitusjon

Han fikk kontakt med Trond i wayback igjennom en saksbehandler i NAV. Han hjalp han i første omgang med å finne en plass å bo.

– Jeg bodde på wayback huset i Osloveien. Etter hvert skjønte jeg at jeg måtte ta tak i rusproblemet mitt. Mamma og Trond hjalp meg å søke plass på Tyrili – en rusinstitusjon for ungdom.
Chris gruet seg mye til å tilbringe dagene på institusjonen med 24 andre han ikke kjente. Angsten kom tilbake, men han pakket sakene og møtte opp da han fikk plass.
– Trond og mamma måtte motivere meg veldig for å møte opp. I dag er jeg glad jeg gjorde det. Oppholdet på Tyrili hjalp meg på vei tilbake mot et normalt liv.
Opplegget på Tyrili besto av faste rutiner med mål om å mestre et hverdagsliv og rusfritt liv når de kom tilbake i samfunnet igjen.

– Vi måtte stå opp klokka 08, og hadde faste gjøremål som vasking og kjøkkentjeneste. Beliggenheten var nær sjøen og vi hadde seilbåter tilgjengelig om ettermiddagen, sier Chris. Han begynte å trives og fikk seg nye, jevnaldrende venner.

–  Mamma og Trond kom ofte på besøk. De kunne se at jeg utviklet meg i positiv retning. Oppholdet førte til at jeg på mange måter ble meg selv igjen, og fikk tilbake livsgleden, forteller Chris.

Møtte opp i konfliktrådet

Under behandlingen på Tyrili fikk Chris tilbud om å møte opp i konfliktrådet. Der skulle han møte de ansatte som jobbet på den butikken han ranet. Chris takket ja. Han så på dette som en mulighet til å komme seg videre, samtidig som det kunne hjelpe de som ble utsatt for handlingen han angret på.

– Jeg forklarte de at jeg var ruset og i en desperat situasjon for å skaffe penger. Jeg beklaget meg, og sa at jeg aldri ville ha skadet de, som jeg truet med, forteller han. Det føltes godt for Chris å stå for det han hadde gjort.
– Jeg erkjenner at jeg har gjort mange gale valg i livet. Jeg skylder ikke på noen andre. Det er jeg, alene, som har tatt de dumme valgene, og det må jeg stå for.

Liker å jobbe

Trond Guldberg og Chris

Trond Guldberg i Wayback og Chris

Siden han kom ut fra Tyrili har Chris vært på mange attføringstiltak igjennom NAV. Det siste arbeidsforholdet var i en dagligvarebutikk.

– Jeg liker å jobbe, og ha noe å gå til hver dag. Nå er jeg sykmeldt på grunn av en operasjon jeg har hatt i kneet. Jeg er i gang med å søke nye jobber, og vurderer og fullføre fagbrevet som murer. Jeg har også søkt om kommunal bolig med hjelp av Trond. Inntil videre bor jeg hos mamma og får arbeidsavklaringspenger fra NAV.

– Hvordan har wayback hjulpet deg dit du er nå?

-Trond har hjulpet meg mye, og vært en viktig ressursperson i livet mitt. Han har hjulpet meg å få kontakt med NAV, han tar med meg på trening og stiller alltid opp når det er noe. Han og mamma har virkelig hjulpet meg på alle måter til å få tilbake et normalt liv, de har alltid trodd på meg. Det er jeg veldig takknemlig og glad for i dag.