Startbasen > Fritid > FIRE – ett skritt videre

FIRE – foreningen ett skritt videre

– Jeg har fått en ekstra familie. Fotball, klatring og sykling hjalp Beate til å bli rusfri. Og det ga henne også et helt nytt nettverk.

Ble rusfri med igjennom klatring, sykling og fotball: Beate Sommer er aktivt medlem av FIRE.

Ble rusfri med igjennom klatring, sykling og fotball: Beate Sommer er aktivt medlem av FIRE.

Organisasjonen heter FIRE – ett skritt videre, og ble opprettet av Wenche Slemmelid- Olsen og Terje Stølan i 2008. Etter arbeidserfaring i rusomsorgen ville de starte et rusfritt fritidstilbud for tidligere rusmisbrukere eller mennesker med andre sosiale utfordringer. Det startet med et fotballag i bedriftsserien. På seks år har organisasjonen vokst, og i dag har Wenche og Terje gått fra å jobbe frivillig til å ha dette som en heltidsjobb.

– Vi har 100 aktive medlemmer i løpet av et år. Vi har deltatt i VM i gatefotball i Brasil og vi har syklet Birken, sier Terje.

Får medlemmene ut i jobb

I dag tilbyr organisasjonen mange aktiviteter for medlemmene. Alt i fra sykling til søndagsmarked.

– Vi har også FireArbeid, der vi hjelper medlemmene å komme ut i jobb, sier Wenche. De hjelper blant annet til med jobbsøknad, CV skriving, og arbeidstrening. I fjor fikk 7 av 10 som deltok på dette en jobb i ettertid. Tiltaket er støttet fra NAV.

FIRE- ett skritt videre Tilbyr tidligere rusmisbrukere lavvoturer, sykling, klatring og fotball

FIRE- ett skritt videre Tilbyr tidligere rusmisbrukere lavvoturer, sykling, klatring og fotball

– Vi tilbyr dette til de som vi kjenner, og som vi mener er kvalifisert, legger Wenche til.

Lavvocamp i Bymarka

Startbasen.no møter Wenche og Terje i Bymarka. For fjerde året på rad arrangerer de overnatting i lavvo. Lukten fra bålet kjennes på lang avstand. Ved vannkanten i Baklidammen ligger en kano.

– Det er så avslappende og fint her, sier Wenche som venter på at flere medlemmer skal dukke opp. Noen av medlemmene kommer på ettermiddagen, og drar hjem litt senere på kvelden. Beathe Sommer (25) har med sovepose. Hun skal ligge over.

Har vært rusfri i et år

Hun har vært medlem siden 2009. Etter flere år med rusmisbruk har Beate nå vært rusfri i ett år.

– Det er lettere å holde seg unna når man er aktiv, og har mye å holde på med, sier Beate og legger til:
– Man får tankene over på noe annet positivt, og det har hjulpet meg. Hun beskriver FIRE som en familie, det har gitt henne et helt nytt og rusfritt nettverk.

Hun har fått en ny start.
– Noe av det beste med å delta på FIRE er at du ikke presenterer deg selv til andre ved å fortelle om bakgrunnen din. Man starter på en måte på nytt, sier hun.
Nå jobber hun på SFO og har en full timeplan på ettermiddagen.
– Jeg er med på fotball og hjelper til på Fires klatretilbud. I fjor syklet jeg Birken!
– Hvordan gikk det?
– Jeg kom meg igjennom, og det var en morsom opplevelse. Det er det viktigste.

Skal bli barne- og ungdomsarbeider

Beate har framtidsplanene klare. Hun trives godt i jobben som assistent på SFO. Til høsten skal hun gå skole. Hun vil bli barne- og ungdomsarbeider.
– Det er skole et par ganger i uka, og lett å kombinere med andre ting. Jeg tenker å starte som lærling over jul, forklarer hun. I framtida har Beate mange drømmer. Hun vil kjøpe seg et hus og hun vil stifte familie, sånn som alle andre.
– Jeg vil også ha en egen bil og ha en jobb jeg trives i, avslutter hun.

Vil du delta?

Les mer på FIRE sine nettsider