Startbasen > Fritid > Aleksander sin historie

Aleksander sin historie

Fotball hjalp Aleksander til å bli rusfri, nå skal han ta fagbrev som tømrer.

 

Har fått en ny start igjennom fotball: Aleksander er et aktivt medleim i Hveita United.

Har fått en ny start igjennom fotball: Aleksander er et aktivt medleim i Hveita United.

Han fullførte videregående skole for ti år siden. Men etter det begynte livet hans å gå nedover. Han havnet i feil miljø og begynte å ruse seg som 16-åring.
-Det gikk mye i hasj og amfetamin. Jeg var rusavhengig i 7-8 år, sier Aleksander Hågensen fra Trondheim.

Rusfri i tre år

Vi møter han på fotballbanen på Lade. Han har spilt fotball for Hveita United i fem år, og deltar på alle aktivitetene som tilbys i regi av klubben. Enten det er løping, kamp eller sosialt samvær i lokalene i sentrum. Aleksander har alltid vært trofast mot det som hjalp han ut av rusen.

– Det å holde seg i aktivitet har gitt meg lysten til å leve et normalt liv. Det å spille for Hveita United har bidratt til dette. Jeg glemmer rusen og får tankene over på noe positivt. Nå har jeg vært rusfri i 3 år, og det føles veldig godt, sier 25-åringen.

Innlagt på rusinstitusjon

Som 18-åring ble han innlagt på Carl Johan arbeidsstiftelse. Et tilbud som huset mange av byens tyngste rusmisbrukere, men som i dag er nedlagt. Videre gikk turen inn og ut av Furulund, før han endelig klarte å holde seg borte fra rusen i 2011. I dag takker han Hveita United og hjelpeapparatene for å ha gitt han en ny start i livet.

– Jeg har fått meg nye venner, nye fritidsinteresser og en bolig helt for meg selv. Jeg ser positivt på framtiden, og trives i en normal hverdag, sier Alexander om forandringene.

Attføringstiltak

Han fikk hjelp av NAV til å begynne å arbeide igjen. I første omgang ble han plassert på et attføringstiltak igjennom Prima. Jobben passet ikke noe særlig for han, så han kontaktet saksbehandleren sin på nytt. Da fikk han være med å delta på ung i arbeid og fikk seg jobb på Lerkendal. Det ble starten på et aktivt yrkesliv.

– Jeg trives godt da jeg jobbet på Lerkendal. Det var god oppfølging og et flott tiltak for ungdom som har falt utenfor arbeid, sier Aleksander.

Skal ta fagbrev i desember

Men Aleksander ville bli tømrer. Det var jo denne utdanningen han fullførte da han gikk på Brundalen. Han manglet bare et fagbrev.

– Veilederen min satte meg i kontakt med et tømrerfirma. De ga meg en sjanse, og der har jeg vært i snart to år. Nå skal jeg ta svenneprøven som tømrer i desember, sier Aleksander og legger til:

– Det å jobbe gir meg en mestringsfølelse. Det er også godt å tenke på at jeg bidrar med noe positivt for samfunnet. Neste steg er fast jobb og kjøp av bolig, og det skal jeg klare.