Startbasen > Bolig > Olav fikk startlån

Olav fikk startlån

– Trodde aldri jeg kunne bli huseier

Olav (54) har kjøpt seg sin første bolig. Og det ved hjelp av startlån.

Han har vært på leiemarkedet hele livet. Den høye egenkapitalen som bankene krever gjorde det vanskelig å komme inn på det private boligmarkedet. Olav trodde aldri han kom til å eie sin egen bolig. Inntil han snakket med en saksbehandler i NAV.

– Hun tipset meg om startlån. Jeg hadde hørt om det, men trodde ikke det var noe for meg, sier Olav.

Fikk 1.6 millioner i lån

Han går litt på skole, og får trygd av staten. Han trodde at det å være huseier var for de med rike foreldre, og de med bra jobber. Han trodde ikke dette var noe for han. Men nå åpnet det seg en mulighet.
De siste månedene av 2013 fylte Olav ut søknadspapirene. Han la ved vedlegg, som krevdes, og håpet han fikk innvilget søknaden i det den gikk i posten.

– Søknadsprosessen var ganske enkel, men det tok litt lang tid. I mai 2014 fikk jeg svar. Jeg fikk et lån på 1.6 millioner, og det føltes veldig bra.

Fikk drømmeleiligheten

Med en gang Olav fikk positivt svar på søknaden, begynte han å dra på visninger. Han ville ha en et soverom, og han ønsket en leilighet som var relativt ny.

– Jeg var på ei visning på Risvollan, men syntes at planløsningen var dårlig. Jeg deltok også på et møte i forbindelse med nye leiligheter som skal bygges på Munkvoll. Men de er ikke ferdig før om et år, og det ble for lang tid å vente, sier han. Så dro han på visning på en leilighet i Angeltrøa på 35 kvadratmeter. Han likte planløsningen med et soverom, og delt kjøkken og stueløsning. Prikken over i en var verandaen.

– Den var kjempefin, den er på 10 kvadratmeter, og har glass rundt seg, sier han stolt. Han var ikke i tvilt. Han kjøpte den, og har ikke sett på andre boliger siden han signerte kjøpskontrakten.

Gir datteren arv

Nå har Olav anbefalt mange han kjenner til å søke om startlån.

-Du kaster penger ut av vinduet ved å leie. Jeg har lavere månedsutgifter når jeg betaler ned lånet, enn når jeg leier en privat bolig, sier han. Nå kan også datteren hans arve noe. For alle pengene han bruker på leiligheten får han jo tilbake når han skal selge.

– Har du muligheten til å skaffe deg startlån, er det ikke noe å tenke på. Men du bør ha økonomien på plass før du søker. Lånet , fellesleia og andre utgifter må jo betales ned hver måned, avslutter han.

Les mer om startlån:

HUSBANKEN 

Trondheim kommune