Startbasen > Bolig > Fem tips for deg som vil kjøpe bolig

Fem tips for deg som skal søke om boliglån for første gang

– Vis at du har evne, vilje og sikkerhet, sier Torgeir Skirstad.

Det er mye som vurderes av banken din når du skal søke om boliglån. I samarbeid med Den norske bank har vi samlet opp noen tips slik at du er mest mulig forberedt den dagen du skal søke om et finansieringsbevis.

Torgeir Skirstad

Torgeir Skirstad

Begynn å spare så tidlig som mulig

Hele din privatøkonomi blir vurdert når du kontakter banken din for å søke om lån. Torgeir Skirstad, Regionbanksjef i DNB Trøndelag sier at det er viktig at søkeren ikke har betalingsanmerkninger, og videre at søkeren har en evne til å betale regninger i tide.

– Du må også vise oss at du kan spare. Ser vi at du sparer, betyr det også at du kan sette av penger til å betale en regning, for eksempel regning og avdrag på lån. Har du betalingsanmerkninger er det vanskelig å få boliglån, sier Skirstad.

Spar i BSU

Skirstad anbefaler alle som har planer om å kjøpe seg en bolig til å opprette en BSU konto tidligst mulig. BSU er et boligsparetilbud med skattefridrag for deg som er under 34 år. Tilbudet finnes i de fleste norske banker.

– Spare må du også fordi bankene i dag krever 15 prosent egenkapital for å gi deg et boliglån. Begynn derfor å spare så tidlig som mulig. BSU er kanskje Norges beste spareordning. Den gir deg både skattefradrag og god rente, sier han.

Vis at du har evne, vilje og sikkerhet

Skirstad forklarer at det er mange faktorer som spiller inn den dagen banken vurderer om eller hvor mye du kan få i lån. I korte trekk er det din evne, vilje og sikkerhet for tilbakebetaling som vurderes.
Evnen til å tilbakebetale lånet baserer seg på lånetakerens inntekt.
Viljen til å tilbakebetale lånet vurderes ut fra hvordan privatøkonomien din er.

-Hvis du ikke greier å tilbakebetale lånet ditt, vil banken måtte selge boligen. Derfor vurderer banken hva boligen din er verdt. Bankens sikkerhet ligger i verdien av boligen, og er ofte det samme som verditaksten, sier Skirstad.

Finn en kausjonist eller realkausjonist dersom du ikke har egenkapital.

Det er mange som ikke har klart å spare opp egenkapital før de skal kjøpe bolig. Da kan det være lurt å kontakte noen som vil være kausjonist. Ofte er dette foreldrene til boligkjøper. Et annet alternativ for de som ikke har egenkapital er å få noen til å stille opp som realkausjonist i boliglånet.

-Kausjonist betyr at noen går inn med tilleggssikkerhet i sin egen bolig. Da har banken pant i din bolig og i kausjonistenes bolig. Realkausjonist betyr at noen garanterer at lånet blir betalt uansett, sier Skirstad.

Avtal møte med bank

I forkant av møtet må du ta med lønnsslipper for de tre siste månedene og den siste selvangivelsen din. Etter at disse er levert vil banken gjennomføre en vurdering over hvor mye du skal få i lån. Hvis du får innvilget lån får du et finansieringsbevis, der det står hvor mye du har fått i lån. Når dette er i orden kan du dra på visning.

– Finansieringsbeviset er gyldig i 6 måneder. Det går fort å få finansieringsbevis hvis du har all nødvendig dokumentasjon i orden, avslutter Skirstad.

LES MER:

Alt om BSU

DNBs tips for boligkjøper 

Sjekk landets beste boliglån