Startbasen > Bolig > Fem tips for deg som skal leie bolig

Fem tips for deg som skal leie privat bolig

Spør om referanser og les nøye igjennom kontrakt, råder Forbrukerrådet.         

Det er mange viktige ting å huske på når man skal finne seg en plass å bo. I samarbeid med Forbrukerrådet har startbasen.no samlet opp noen viktige tips for deg som skal leie leilighet på det private markedet:

Roger Helde

Roger Helde

 

Se etter adresse og pris i annonsene på internett.

Det finnes mange nettsider som formidler boliger som er til leie. Når du oppsøker nettsidene, anbefaler Forbrukerrådet blant annet å søke opp gateadressen til utleieboligen på nettet i forkant.

– Synes du boligen ser fin ut kan du sjekke adressen på nettet og finne hvor den ligger. Kanskje er det en bråkete vei i nærheten, eller andre ting du er opptatt av. Sjekk også om du kan leve med prisen, sier Roger Helde, Regiondirektør i Forbrukerrådet Midt-Norge.

 

Sjekk om utleier er seriøs, og vær obs på falske annonser.

I annonsene står det som regel fullt navn på personen som leier ut boligen. Helde anbefaler å spørre utleieren om referanser fra tidligere leietagere før man innleder et leieforhold.

–En seriøs utleier vil gjerne ha ordnete forhold, med avtale og depositumskonto. Styr unna de som for eksempel foreslår at depositum betales inn på utleiers konto, som for øvrig ikke er etter loven. Vær oppmerksom på at det finnes folk som legger ut falske annonser, eller fremleier uten lov, er tilbudet for godt til å være sant er det gjerne ikke det, sier Regiondirektøren.

 

Gå igjennom leiligheten før overtakelse

Forbrukerrådet anbefaler leietageren å gå nøye igjennom boligen med utleier før inn- og utflytting. Dette for å unngå uenigheter i etterkant med krav om erstatning:

– Ofte er det uenighet om vask og skader ved utflytting. Forbrukerrådet har derfor laget lister som man kan bruke når man overlevere nøklene. Meningen er at utleier skal gjennomgå boligen sammen med leietager før du flytter inn og etter du flytter ut, legger Helde til.

 

Les nøye igjennom leiekontrakten

Før du overtar boligen skal det underskrives en leiekontrakt. Les nøye igjennom den og se hva leieprisen inkluderer, oppfordrer Forbrukerrådet.

– Leiekontrakten må inneholde leiepris og hva den inkluderer, depositumbeløp og hvilken bank kontoen er i, oppsigelsestid – som for en vanlig bolig er tre måneder, mens en hybel i en annens bolig er på en måned. Den bør også inneholde oppsigelsesfristen som vanligvis er på tre måneder, sier Helde.

 

Opprett egen depositumskonto

Depositum er en garanti for utleier hvis skader skjer, eller hvis leietager ikke betaler husleie.Utleier kan kreve et depositum som tilsvarer opp til seks måneders leie, i følge Forbrukerrådet. Normalt vil huseier ha depositumet snarest mulig i en leieprosess.

– Depositumet skal stå på en egen konto som begge har adgang til. Den skal aldri stå på utleiers konto. Da kan det bli vanskelig å få dem tilbake. Blir det uenighet og utleier mener at hun har rett på depositumskontoen må hun ta saken videre til Forliksrådet eller Husleietvistnemnda innen fem uker.  Hvis ikke kan du be om å få pengene utbetalt av banken, avslutter Helde.

LES MER

Overtakelse og utflytting 

Husleiekontrakt

Depositum 

Oppsigelse 

Utkastelse 

Se video av hvordan man går fram for å leie bolig